Een nieuw begin - Mijn Kort Verhaal

Celeste

Havo

66
stemmen

Deel dit verhaal

Stemmen
niet meer
mogelijk

Je hebt
gestemd!

Celeste (22 jaar)

? stemmen

Een nieuw begin

Van groep 8 naar de middelbare school en van je examens naar weer een andere opleiding en van die opleiding aan het werk. Het gebeurt, zo goed als, iedereen. Maar toch is er niet één iemand die de overstap met plezier maakt, het is eng. Je weet niet wat je te wachten staat, je kent (bijna) niemand. Maar soms zijn er kinderen die nog vaker een overstap van school meemaken. Ik noem het een ongewone overstap, omdat niet iedereen die overstap meemaakt. De overstap omdat ze gaan verhuizen, omdat hun ouders gaan scheiden,  óf ze worden gepest en gaan daarom naar een andere school.

Ik ga het verhaal vertellen van Acelynn en van Tristan. Beide hebben ze een ‘’ongewone’’ overstap moeten maken, Acelynn ging verhuizen en Tristan werd gepest.

‘’Acelynn, heb je al je spullen ingepakt? We moeten zo echt weg!’’, riep haar moeder. Acelynn pakt de dozen uit haar kamer en brengt ze naar de verhuiswagen, ‘’Ja, hier is alles.’’. Op dat moment komt Maya aangelopen, Acelynn ’s beste vriendin. ‘’Ik wilde je nog even gedag zeggen, we houden wel contact toch!?’’. ‘’Ja, natuurlijk! We gaan skypen, whatsappen zo veel als t maar kan!’’ Acelynn heeft moeite om niet in tranen uit te barsten en Maya heeft hetzelfde probleem. Ze geven elkaar een dikke knuffel en dan, dan is toch echt het moment daar… Acelynn vertrekt. De volgende dag is het al maandag, dat betekend dat Acelynn naar school moet. Een nieuwe, voor haar, onbekende school, een plek waar ze niemand kent.

Toch is Acelynn niet de enige in Nederland die op dat moment naar een nieuwe school gaat, Tristan ook. Tristan is niet verhuisd zoals Acelynn, nee, Tristan werd gepest op zijn oude school. Zo erg dat hij er niet meer naartoe durfde en dus van school moest wisselen. Beiden zitten ze die maandagochtend gespannen op de bank. ‘’Hoe zou iedereen zijn? Krijg ik snel weer nieuwe vrienden?’’ Dat zijn gedachtes die door hun hoofd spoken. 8.00u, toch echt tijd om te gaan. Beiden worden door hun ouders gebracht, ze zitten angstig in de auto. Het komt zo wel heel dichtbij…

Wanneer Tristan aankomt bij zijn nieuwe school, staat zijn nieuwe klas hem al op te wachten. Hij wordt meteen goed opgevangen. Tristans schooldag is voor het eerst sinds tijden voorbij gevlogen, hij voelt zich meteen thuis in de klas. Hij heeft zelfs al een vriendje gemaakt waar hij de aankomende week bij gaat spelen. Bij Acelynn ging het anders, ze kwam aan op school maar geen klas die haar stond op te wachten. Ze moest zelf op zoek naar het lokaal en voelde zich niet meteen thuis in de klas. Dat heeft een paar weken geduurd, totdat ze zelf naar een groepje meiden toestapte. Ze werd geaccepteerd in de groep en heeft sindsdien weer een leuk vriendinnengroepje.

De jaren vlogen voorbij, totdat de nieuwe overstap kwam. Groep 8 was gedaan, Tristan en Acelynn moesten naar de middelbare school. Tristan ging gelukkig naar dezelfde school en dezelfde klas als zijn beste vriend. Acelynn ging naar een heel andere school dan de rest van haar klas. Ze was dus weer alleen, ze kon weer opnieuw beginnen. Dit keer ging alles goed en had Acelynn snel vriendinnen gemaakt. Tristan bleef bij zijn beste vriend en ging verder niet veel met zijn klas om. Omdat Tristan MAVO deed en Acelynn VWO kwam de volgende overstap voor Tristan alweer na 4 jaar, terwijl het voor Acelynn 6 jaar zou duren. Toch waren ze beiden vanaf klas 2 al aan het nadenken wat ze wilden gaan doen later. Tristan wist het al snel, hij wilde ICT gaan doen.

Terwijl Tristan zijn examens van de MAVO achter de rug had, moest Acelynn nog 2 jaar VWO. Na de zomervakantie begint Tristan weer opnieuw, met iets wat hij zelf wil doen, iets wat hij leuk vindt om te doen. Acelynn moet daar dan nog 2 jaar op wachten. Dit keer is Tristan nauwelijks gespannen, hij gaat eindelijk iets doen wat hij leuk vindt! En natuurlijk komt hij ook in de klas bij mensen die hetzelfde leuk vinden. Dat maakt het toch alweer makkelijker. 2 jaar later is het Acelynn haar beurt, ze gaat Biologie studeren. Op datzelfde moment is er voor Tristan alweer de volgende overstap, hij moet gaan werken. Voor Acelynn duurt dat dan nog 4 jaar. De enige overstap wat Tristan nog op zijn pad kan krijgen, is een overstap naar een andere werkgever.

Acelynn heeft het VWO achter de rug en gaat Biologie studeren. Ze vindt het heel spannend, wat niet alleen met de nieuwe school te maken heeft maar ook met het reizen. Alleen met de trein naar een grote stad. Gelukkig is Acelynn daar snel aan gewend. Ze maakt ook snel nieuwe vrienden, die 4 jaar is zo voorbij. Weer een nieuwe overstap voor Acelynn, ook zij moet nu aan het werk. En ook hetzelfde geldt voor Acelynn als wat ook voor Tristan gold: De enige overstap wat ze nog op haar pad kan krijgen, is een overstap naar een andere werkgever.

In dit verhaal heb je het verschil kunnen lezen in de overstap van school naar school naar school naar werk. Voor de één gaat het veel sneller dan aan ander, de één maakt sneller vrienden dan een ander, de een maakt de overstap met een andere reden dan de ander. En er is nog wel veel meer op te noemen.

Ontwerp door Willem Verweijen