De cyclus - Mijn Kort Verhaal

Elizjenne Bernadina

havo

158
stemmen

Deel dit verhaal

Stemmen
niet meer
mogelijk

Je hebt
gestemd!

Elizjenne Bernadina (22 jaar)

? stemmen

De cyclus

De Cyclus

Mijn naam is Elizjenne en ik ben 16 jaar oud. Vanzelfsprekend zit ik dus in mijn puberteit. Iets wat ik mij altijd heb afgevraagd is hoe het zit met het proces waarbij je verandert van een tiener naar een volwassene. Ik weet uit ervaring dat dit niet per se iets te maken hoeft te hebben met je leeftijd. Zo ken ik genoeg 18-jarigen die zichzelf, ondanks hun leeftijd, niet als volwassenen zien. Dus wanneer begint die overstap nou precies?
Het kan zijn dat dit iets te maken heeft met het geslacht. Het is algemeen bekend dat meisjes iets sneller volwassen worden als jongens. Als dit het geval is, hoort het dan niet zo te zijn dat de volwassenheid bij meisjes op een jongere leeftijd begint dan bij jongens? Ondanks dit wordt er alsnog een leeftijd gekoppeld aan volwassenheid. Misschien wordt het tijd dat wij daar een verandering in brengen. We leven desnoods in 2017, alles veranderd om ons heen en alles wordt moderner. De wereld ontwikkelt zich, de mensen ontwikkelen zich, de wetenschap ontwikkelt zich en zo nog veel meer. Dit representeert aan de ene kant ook weer een overgang, maar in dit geval een overgang van de wereld. De wereld gaat over naar een nieuwe tijd. Een tijd waarin achter alles een vraagteken wordt gezet. Nieuwsgierig zijn wij als mensen, en dit zorgt ervoor dat de wereld maar blijft groeien in kennis. De wetenschap bevordert zich en daar moet geen einde aan komen.
Iedereen zal de overgang meemaken in zijn leven. Iedereen zal het meemaken op zijn eigen tempo, want iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Iets wat mij is opgevallen is dat veel mensen zich gedwongen voelen zich aan te passen aan de levensfase waarin zij zitten. Je hoort je te gedragen naar je leeftijd, toch? Jonge kinderen spelen, dansen, schreeuwen en zijn energiek, maar als een volwassene dit doet is het raar of kinderachtig. Waarom wordt er op zo’n moment niet aan gedacht dat deze volwassene nog vol energie zit, geniet van het leven en simpelweg blij is? Is het verboden om je ‘als een klein kind’ te gedragen? Verboden zal het niet zijn, maar het wordt wel vermeden door mensen, omdat je er raar door wordt aangekeken. De wereld veranderd en ook hier moet een verandering in gebracht worden. Het wordt tijd dat mensen zich weer moeten kunnen gedragen zoals zij willen of zoals zij zich voelen. Dat elke handeling wordt gekoppeld aan een leeftijd moet verleden tijd worden.
Ik vroeg mijn buurvrouw om een van haar fijnste herinneringen op te noemen en ze noemde een moment op uit haar kindertijd waarin ze met al haar vriendjes naar het leukste park van het dorp ging om te spelen. Ik vroeg mijn leraar om één van zijn onvergetelijke herinneringen op te noemen en hij begon mij te vertellen over de tijd dat hij nog een klein jongetje was en samen met zijn vader voor het eerst naar een pretpark ging. Aan het einde van de dag ging hij samen met zijn vader naar een heuvel om naar de zonsondergang te kijken en als volgt renden ze samen van de heuvel af.
Nou vraag ik me af waarom iedereen gebeurtenissen uit zijn of haar jeugd opnoemt en niet wat recentere gebeurtenissen. Is het, omdat ze toen wel de kans hadden om zich te gedragen hoe zij wilden en niet overal raar voor aan werden gekeken? Hun zorgeloze tijd. Deze tijd mag in mijn ogen teruggebracht worden. We leven in een tijd waarin ik vind dat we ons zouden moeten kunnen uitten op de manier dat wij dat willen, op de manier dat goed voelt voor onszelf.
Het is alsof we gevangen leven. We leven met regels die verbonden zijn aan de leeftijd die we hebben. De tijd gaat door en de fijne herinneringen raken steeds verder weg. Onze jeugd en onze zorgeloze tijd raakt steeds verder weg. Voor je het doorhebt leef je achter slot en grendel, bij wijze van spreken. Ik zou wel kunnen zeggen dat we bevrijdt zouden moeten worden. Bevrijdt van deze bevooroordeelde meningen van de mensheid, bevrijdt van de normen die gekoppeld zijn aan ons leeftijd.
De wereld doorstaat een overgang waar wij aan bijdragen. We gaan vooruit, dus ook op het gebied van je leeftijd en gedrag moeten we vooruitgaan. Leef je leven zoals jij het wilt leven, gedraag je zoals je je voelt en uit je op de manier waarop jij vindt dat het het beste is. Breek uit deze cyclus van ellende en maak je eigen gedenkwaardige herinneringen. We leven in een wereld waarin vrijheid een centraal begrip is in de mensenrechten. Laat dan ook zien dat we echt vrij zijn.

Ontwerp door Willem Verweijen