American Dream - Mijn Kort Verhaal

Jarnick Vitters

vwo

2
stemmen

Deel dit verhaal

Stemmen
niet meer
mogelijk

Je hebt
gestemd!

Jarnick Vitters (22 jaar)

? stemmen

American Dream

Gary Johnson liep ijsberend door zijn kamer. De zaken vielen erg tegen en Gary was vandaag erg humeurig. Vanmorgen had hij tegen zijn secretaresse gesnauwd omdat ze vergeten was om een suikerklontje in zijn koffie te doen. Gary was een gierige man. Het verhaal ging dat Gary dat al twintig jaar in de zelfde kleren rondliep maar of dat waar was, wist niemand. Een feit was in ieder geval dat Gary alleen voor zaken zijn centen uitgaf. Gary was 65 jaar geleden geboren als zoon van een steenrijke vastgoedmagnaat. Niets kwam Gary tekort. Hij had alles wat zijn hartje begeerde maar toch wilde hij steeds meer. Toen Gary 25 jaar oud was, nam hij het zakenimperium van zijn vader over en hij werd erg succesvol. Mede door zijn gierigheid had Gary nooit een vrouw gevonden. Daar leek Gary aanvankelijk niet mee te zitten maar de laatste jaren was hij erg eenzaam al zei hij van niet. Hij zei dat hij genoeg had aan zijn geld en dat dat het veel leuker was dan een vrouw.  Geld zeurde tenminste niet en vertelde je niet wanneer je moest stoppen met werken.

Jack Smith had jarenlang zijn land gediend. Jack had aan zijn diensttijd traumatische ervaringen opgelopen en had voortdurend nachtmerries. Hij had steeds dezelfde droom. Jack was in Afghanistan en samen met zijn maten werd hij op een missie gestuurd. Het doel van deze missie was om een Taliban-strijder uit te schakelen. De Taliban-strijder had zich verborgen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Toen Jack en zijn maten het huis naderde, kwam de man naar buiten. Toen hij de Amerikaanse soldaten zag greep hij zijn geweer en een zo ontstond een vuurgevecht. Uiteindelijk werd de man neergeschoten. De missie leek geslaagd maar vanuit het niets werd het team ingesloten door een woedende menigte. Jack en zijn maten werden beschoten en van dichtbij werd een Afghaanse jongen doodgeschoten. Het was iemand uit de menigte die hem raakte maar de soldaten kregen de schuld. Jack’s  maten werden dodelijk getroffen maar Jack wist te ontkomen. Na de dood van zijn maten was Jack een gebroken man en besloot hij het leger te verlaten. Een paar jaar geleden belandde hij op straat en vanaf dat moment was hij elke dag van zijn leven aan het bedelen. Op straat werd hij vaak uitgescholden en gekleineerd. Ook werd Jack door verschillende voorbijgangers als lui bestempeld. Volgens hen was het zijn eigen schuld dat hij op straat leefde en moest hij maar werk gaan zoeken. Jack schrok wakker. Weer had hij dezelfde nachtmerrie gehad. Zuchtend stond hij op en liep naar een drukkere straat in de stad. In die straat was Jack elke dag aan het bedelen maar veel geld kreeg hij niet bij elkaar.

Al mopperend liep Gary door de drukke straten van New York. Een rijke miljonair wilde geen zaken met hem doen en daar was Gary allesbehalve blij mee. Hij besloot een wandeling te maken om tot rust te komen maar echt tot rust kwam hij tot nu nog niet. Gary liep expres met een grote boog om de bedelaars heen. Ook maar een beetje geld uitgeven, werd hem te gortig. Met grote stappen liep hij door tot hij bankje zag waar hij op besloot te gaan zitten. Hij haalde zijn broodbakje met zijn zuinig besmeerde boterhammen uit zijn tas en begon te kauwen. Ondanks al het geld dat hij had, werd hij maar niet gelukkig. Na een kwartier gezeten te hebben, besloot hij terug zijn huis te lopen.

 

Jack was inmiddels op zijn vertrouwde stekje gaan zitten. Opnieuw zat het Jack niet mee. De meeste mensen deden of ze hem niet zagen en liepen met een grote boog om hem heen. Jack was alles kwijt. Zijn gezin, zijn huis en zijn ouders waren overleden. Het waren niet zijn biologische ouders. Jack was geadopteerd en kende zijn biologische ouders niet. Veel over zijn biologische ouders wist hij niet. Het enige wat hij wist was dat zijn biologische vader en  moeder kort een relatie hadden. Nadat Jack geboren was, had zijn moeder hem te vondeling gelegd en werd hij gevonden door de politie die het jongetje op straat zagen. ‘Misschien moet je eens werk gaan zoeken in plaats van zo zielig te doen’ klonk het. Tot zijn verbazing bleek het een agente te zijn. Plotseling gaf de agente hem een klap waarna ze hem nogmaals beschimpte. ‘Dat zal je leren. Je bent een schande voor je land’ zei de agente tegen de man die 12 jaar lang zijn land had gediend. Vervolgens liep ze weg zonder hem een blik waardig te keuren. Nu kwam er een man aangelopen met popcorn en koffie in zijn hand. Opnieuw vroeg Jack om wat geld. De man keek Jack echter boos aan en gooide zijn popcorn en hete koffie over hem heen.

 

Gary had het van een afstandje zien gebeuren. Iemand gooide hete koffie en popcorn over een bedelaar heen. Zonder zich te bedenken liep hij naar de bedelaar toe en vroeg hoe het met ging en of hij dit elke dag moest meemaken. ‘Ja meneer, elke dag’. Plotseling kreeg Gary de tranen in zijn ogen. Deze man woonde al jaren op straat en het enige waar hij zich druk over maakte was geld. ‘Kom met mee’ zei Gary. ‘Ik regel nieuwe kleren voor je’. Toen het tweetal bij het huis van Gary arriveerde, trok Jack nieuwe kleren aan. Gary beloofde hem een huis en Jack vroeg hoe hij Gary ooit kon bedanken. ‘Niet’ antwoordde Gary. ‘Ik heb al genoeg’. Het tweetal raakten bevriend en terwijl ze aan het eten waren, viel het Jack op hoeveel ze op elkaar leken. Jack vertelde over zijn verleden en uiteindelijk besloten de twee om een DNA-onderzoek te doen. Gary was Jack zijn vader en hij wist niet dat hij een zoon had. Jack leefde niet meer op straat en Gary was niet meer eenzaam en zo leven vader en zoon nu samen in grote weelde.

 

 

Ontwerp door Willem Verweijen